Projekat RRING (Responsible Research and Innovation Networked Globally; https://rring.eu/), finansiran od strane Evropske komisije u okviru programa za istraživanje i inovacije Horizont 2020,  nakon tri godine svog rada organizuje Virtuelni Samit o budućnosti društveno odgovornog istraživanja i inovacija. Tokom trajanja projekta provedeno je niz aktivnosti u svrhu razumijevanja stavova prema društveno odgovornom istraživanju i inovaciji širom svijeta. Projekat je uključivao i četiri testne države koje su na osnovu alata RRING projekta razvijali svoj četvergodišnji izvještaj o UNESCO preporukama za nauku i naučna istraživanja (RSSR) na koji su se obavezale 192 države svijeta u skladu s globalnim sporazumom iz 2017. godine, nazvanim Preporuka o nauci i naučnim istraživanjima – RSSR (https://en.unesco.org/themes/ethics-science-and-technology/recommendation_science).

Dvodnevni Samit , koji će biti održan 19. i 20. aprila 2021. godine (10:00 do 17:00), okupit će predstavnike iz različitih država i organizacija kao što su: UNESCO, Evropska Komisija, Ujedinjene Nacije, Future EarthPRIAICORSA, te brojne stručnjake iz oblasti odgovornog istraživanja sa različitih univerziteta kao što su: Erasmus univerzitet u Roterdamu (Holandija), Wageningen univerzitet i istraživački centar (Holandija), Rhein-Waal Univerzitet (Njemačka), Bečki univerzitet ekonomije i biznisa i mnogi drugi.

Samit će pružiti uvid u trenutne rezultate o stavovima o odgovornom istraživanju širom svijeta, kao i o načinu na koji države mogu pripremiti svoj RSSR report u naredne četiri godine.

Prijava za Samit je besplatna, a sve informacije o Samitu, kao i o načinu registracije dostupne su putem linka: https://www.eventbrite.co.uk/e/virtual-summit-on-the-future-of-socially-responsible-research-innovation-registration-147957718519