Interreg Evropa je međuregionalni, panevropski program teritorijalne saradnje, u kojem pored zemalja članica EU i Norveške i Švicarske, od prošle godine učestvuju i zemlje kandidatkinje za članstvo, među kojima i Bosna i Hercegovina. Iako je ovo prvi poziv u ovom programu otvoren za zemlje kandidatkinje, ujedno je i poslednji u ovom programskom periodu za koji su izdvojena značajnija programska sredstva i u kojem su otvoreni svi tematski prioriteti. Stoga je u ovom periodu izuzetno važan angažman svih institucija i organizacija zainteresovanih za učešće u ovoj vrsti projekata.

U okviru programa Interreg Evropa objavljen je treći redovni poziv kao i restriktivni poziv namijenjen uključivanju partnera iz zemalja kandidatkinja u odobrene projekte prvog i drugog poziva. Za ovaj poziv planirano je ugovaranje 130 miliona eura (što predstavlja gotovo 40% ukupnih programskih sredstava) i otvoreni su svi tematski prioriteti Programa koji prate prioritete kohezione politike EU, odnosno pametniju, zeleniju, povezaniju i socijalniju Evropu te građanske i institucionalne politike. Glavna ciljna grupa korisnika u ovim projektima su institucije na svim nivoima vlasti koje se bave izradom politika i strateških dokumenata, ali učestvovati mogu i ostale institucije i organizacije neprofitnog karaktera.

Poziv će biti otvoren od 20. marta do 7. juna 2024. a sve relevantne informacije, dokumenti i info sesije o pozivima se mogu naći na programskoj stranici na linkovima: https://www.interregeurope.eu/apply-for-the-call i

https://www.interregeurope.eu/news-and-events/news/announcing-a-restricted-call-for-project-proposals

Na linku ispod možete pogledati info sesiju zvaničnog otvaranja poziva na događaju Europe let’s cooperate (https://www.interregeurope.eu/event/europecooperates2024/join-online) gdje je pored promotivnog aspekta događaja predstavljen i poziv (od 2.00h).

Također, Direkcija za evropske integracije u saradnji sa službenicima Programa 4. aprila organizuje Info dan za korisnike iz Bosne i Hercegovine na kojem će biti predstavljena oba poziva, a link za registraciju za učešće na ovom događaju je https://docs.google.com/forms/d/1_A0jQy9YQbKQwm9BVWbt-v22pDeaLw4oT0y-fw-5Hz4/edit

Registracija je otvorena do 3. aprila.