Newsletter Western Balkans Info Hub  (ranije poznat kao platforma WBC-RTI.info http://wbc-rti.info/) djeluje kao izvor visokokvalitetnih informacija o istraživanju, tehnologiji i inovacijama, ali i obrazovanju, kulturi, mladima i sportu zapadnog Balkana.

Platformu podržava projekat POLICY ANSWERS, koji je finansiran u okviru programa Horizon Europe za istraživanje i inovacije u kojem učestvuje i Univerzitet u Sarajevu.

Za sve zainteresovane izdvojili smo nekoliko aktuelnih informacija o pozivima za finansiranje projekata, a detaljan pregled o događajima, pozivima i vijesti možete pronaći na web stranici platforme https://wbc-rti.info/

HORIZON EUROPE

U okviru HORIZON EUROPE programa Evropska komisija finansira projekte vezane za istraživanja i inovacije koji imaju za cilj jačanje istraživanja I inovacija širom Evrope. Pod-program širenje učešća i izvrsnosti (eng. Widening Participation and Spreading Excellence – WIDERA) u okviru Horizon Europe programa doprinosi izgradnji kapaciteta u oblasti istraživanja i inovacija zemalja članica i pridruženih članica i udaljenih regiona koji nisu dovoljno razvijeni po pitanju istraživanja i inovacija.

U okviru poziva HORIZON WIDERA 2023 objavljeni su pojedinačni pozivi za sljedeće akcije:

https://wbc-rti.info/object/call/23560

U okviru ostalih mogućnosti za prijavu projekata izdvajamo mogućnosti kroz MSCA akcije, COST akcije i druge programe kako slijedi:

https://wbc-rti.info/object/call/23446 – Poziv za istraživače, start-upove, scale-upove ili mala i srednja preduzeća. S3E (Southern European Entrepreneurship Engine) će odabrati istraživačke timove, start-upove u fazi razvoja  i mala i srednja preduzeća kako bi ih podržao na putu do tržišta u cilju poboljšanja povezanosti i efikasnosti južnoevropskih poduzetničkih ekosistema. Više informacija je dostupno na: https://south3e.eu/program/

https://wbc-rti.info/object/call/23541 – Poziv za COST akcije sa ciljem doprinosa naučnom, tehnološkom, ekonomskom, kulturnom ili društvenom napretku i razvoju znanja Evrope. Fokus je na multi- i interdisciplinarnim  prijedlozima. Za više informacija posjetite: https://www.cost.eu/funding/open-call-a-simple-one-step-application-process/

https://wbc-rti.info/object/news/23540 – Evropska Komisija je 23. novembra 2023. objavila poziv za podnošenje prijedloga za 2023. u okviru programa Erasmus+  za podršku mobilnosti i saradnji u obrazovanju, obuci, omladini i sportu. Fokus ovog poziva je na podršci inkluziji, aktivnom građanstvu i demokratskom učešću, te zelenoj i digitalnoj transformaciji u EU i na međunarodnom nivou.

https://wbc-rti.info/object/news/23527 – Neformalni poziv: Tehnička pomoć za razvoj projekta sa fokusom na transfer tehnologija. Vijeće za regionalnu saradnju (RCC) nudi tehničku pomoć (TA) za podršku timovima iz zemalja Zapadnog Balkana (AL, BiH, KO, ME, MK, SR) u razvoju koncepata projekata prekogranične saradnje, traženju partnera i pripremi nacrta/definiranju projektnih priojedloga.

https://wbc-rti.info/object/news/23522 – Evropski institut za inovacije i tehnologiju EIT objavljuje poziv u iznosu od 12 miliona eura za podsticanje inovacija i prekvalifikacija u evropskom visokom obrazovanju. Ovim pozivom će se mobilizirati do 12 miliona eura sredstava iz fonda EIT za visokoškolske ustanove (HEI) i njihove partnere. Nova karakteristika ovogodišnjeg poziva bit će poseban fokus na obučavanju tehnoloških talenata u visokom obrazovanju, u skladu sa novim vodećim programom EIT-a Deep Tech Talent Initiative, koji će do 2023. obučiti milion evropskih talenata.

https://wbc-rti.info/object/call/23379 – SMART4ALL je evropska inicijativa koja finansira prekogranične eksperimente za transfer tehnologija između istraživača i industrijskih aktera. Eksperimenti bi trebali biti povezani sa prilagođenim niskoenergetskim računarstvom (CLEC) za CyberPhysical Systems (CPS) i Internet of Things (IoT) sa različitim domenima aplikacija. SMART4ALL ima za cilj ubrzati razvoj inovativnih projekata orijentiranih na proizvode i ponuditi smjernice za uspješnu komercijalizaciju.

https://wbc-rti.info/object/call/23535 – Javne i privatne institucije registrirane u državama članicama CEI-e (Srednjoeuropska inicijativa), nevladine organizacije/OCD-e kao i međunarodne organizacije, pozvane su da se prijave za sredstva iz CEI Cooperation Fund za inovativne akcije koje favoriziraju mobilnost i umrežavanje. Prijedlozi se moraju fokusirati na izgradnju kapaciteta prijenosom i razmjenom znanja, posebno iz zemalja članica EU CEI u zemlje koje nisu članice EU CEI.

https://wbc-rti.info/object/call/23489 – Poziv Erasmus+ 2023 za evropske univerzitete otvoren je za učešće institucija visokog obrazovanja iz svih zemalja Zapadnog Balkana kao punopravnih partnera u alijansi. Poziv je strukturiran oko dvije teme:

https://wbc-rti.info/object/call/23423 – Poziv Marie Sklowdowska-Curie Actions za  sufinansiranje regionalnih, nacionalnih i međunarodnih programa (COFUND) 2022 je otvoren, a  rok za podnošenje prijedloga je 9. februar 2023. godine. U okviru ovog poziva, Evropska komisija će dodijeliti 95 miliona eura za podršku regionalnim, nacionalnim i međunarodnim programima obuke i razvoja karijere.

https://wbc-rti.info/object/call/23521 – EIT HEI Initiative Innovation Capacity for High Education poziv. EIT je raspisao treći poziv za podnošenje prijedloga, pozivajući visokoškolske ustanove da osmisle aktivnosti koje će unaprijediti njihove poduzetničke i inovativne kapacitete. Po prvi put, poziv je otvoren kako za nove organizacije tako i za postojeće partnere iz Pilot poziva i drugog poziva za podnošenje prijedloga. U pozivu će biti odabrano do 16 projekata, koji će dobiti maksimalno 750 000 EUR sa do 350 000 EUR za fazu 1 (maj–decembar 2023.) i do 400 000 EUR za fazu 2 (januar–juli 2024.).